15.11.2021

5 urządzeń gastronomicznych, z którymi stworzysz najlepsze potrawy

15.11.2021
W dobrze wyposażonej kuchni gastronomicznej nie powinno zabraknąć urządzeń, dzięki którym przyrządzanie potraw jest nie tylko szybkie i komfortowe, ale przede wszystkim smaczne.
5 urządzeń gastronomicznych, z którymi stworzysz najlepsze potrawy

W dobrze wyposażonej kuchni gastronomicznej nie powinno zabraknąć urządzeń, dzięki którym przyrządzanie potraw jest nie tylko szybkie i komfortowe, ale przede wszystkim smaczne.

To dzięki nim zdobywa się serca i podniebienia klientów i buduje prestiż lokalu. Kwestia smaku to oczywiście w głównej mierze jakość składników, inwencja szefa kuchni i umiejętności kucharza, ale finalny efekt zależy od doboru urządzenia wyposażonego w odpowiednie funkcje. W jakie urządzenia warto więc zainwestować, aby mieć pewność, że nawet najbardziej wybredni klienci będą zadowoleni niezależnie od tego, co znajdzie się na ich talerzach?

Nowoczesny piec konwekcyjny

Jednym z najważniejszych, o ile nie najważniejszym urządzeniem w dobrze zorganizowanej kuchni gastronomicznej jest piec konwekcyjny lub piec konwekcyjno-parowy. Jego rolę trudno przecenić, tym bardziej, że potrafi naprawdę sporo – służy nie tylko do pieczenia, ale także do gotowania na parze, duszenia, blanszowania, grillowania i smażenia. Dzięki temu określony rodzaj potrawy poddawany jest optymalnej obróbce cieplnej. Pieczenie z zastosowaniem pary ma ogromny wpływ na to, co dostaje klient. Pomaga zachować pełnię aromatu, wydobyć głębszy smak i kolor oraz zminimalizować ubytek masy przygotowywanej potrawy. Nowoczesny piec konwekcyjno-parowy posiada ponadto kilka cennych cech użytkowych – umożliwia obróbkę termiczną kilku potraw jednocześnie i w porównaniu z tradycyjnymi piekarnikami skraca znacząco czas przygotowania, eliminuje przenikanie się zapachów i potrafi zapamiętać wybrane receptury. Dzięki tej funkcji stali goście lokalu przy kolejnej wizycie nie są zaskoczeni innym smakiem tej samej, dobrze znanej potrawy.

Urządzenie do gotowania metodą sous-vide

Jeśli zależy nam na gotowaniu nie tylko smacznym, ale również zdrowym, warto zainwestować w urządzenie do gotowania metodą sous-vide. Na czym polega ta metoda? Mówiąc najprościej jest to gotowanie próżniowe, które polega na obróbce termicznej żywności zamkniętej w specjalnej torebce. Wypełnioną i szczelnie zamkniętą torebkę umieszcza się w kąpieli wodnej lub parowej, dzięki czemu wszystkie walory smakowe, zapachowe i odżywcze zostają zachowane. Potrawy ugotowane w ten sposób smakują doskonale, są zdrowsze (mniejsza ilość soli i redukcja tłuszczu) i zachowują większą masę. Metodę sous-vide można stosować do przygotowywania właściwie wszystkich rodzajów mięs i ryb, a także jajek, warzyw oraz niektórych owoców.

Wok, czyli głęboka patelnia do szybkiej obróbki termicznej

Godnym rozważenia sprzętem jest również profesjonalny wok, szczególnie jeśli mamy zamiar serwować potrawy z tradycyjnej lub nowoczesnej kuchni azjatyckiej. Urządzenie tego typu umożliwia szybkie smażenie techniką stir-fry, dzięki której składniki potrawy są delikatnie chrupiące i zachowują pełnię smaków i aromatów. Oprócz smażenia w woku można również dusić i gotować w wodzie. Dno patelni typu wok jest półokrągłe, co w połączeniu z techniką stir-fry eliminuje możliwość przypalenia przygotowywanej potrawy, o ile zadbamy o odpowiednią konserwację. W profesjonalnej kuchni najlepszym wyborem będzie wok wykonany ze stali węglowej, która charakteryzuje się najlepszym współczynnikiem przewodności cieplnej w swojej klasie. Droższą, ale godną rozważenia opcją jest wybór woka indukcyjnego.

Płyta grillowa

Smakowite potrawy z grilla pomoże przygotować płyta grillowa zasilana prądem lub gazem. To urządzenie, które służy do sprawnej obróbki termicznej różnego rodzaju mięs, ryb oraz warzyw. Do profesjonalnej kuchni najlepiej wybrać model płyty grillowej z powierzchnią roboczą, której jedna połowa jest gładka, a druga ryflowana – takie rozwiązanie umożliwia wybór dostosowany do charakteru potrawy. Na płycie grillowej można wyczarować pozycje, które są nie tylko smakowite, ale przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych metod obróbki termicznej, ponieważ zawierają mniej tłuszczu. Nowoczesne płyty grillowe posiadają ponadto możliwość ustawienia temperatury, która jest optymalna dla danego rodzaju mięsa lub warzyw. Mięso jest soczyste i upieczone tak, aby zachowało wszystkie walory smakowe.

Kuchenka indukcyjna

W dobrze wyposażonej kuchni warto mieć kuchenkę indukcyjną. Jest szybka, energooszczędna i można przygotować na niej większość potraw, w tym również zdrowe, smakowite zupy. Korzystając z kuchenki indukcyjnej, nie musimy martwić się o przypalenie jedzenia. Należy jednak pamiętać, aby do kuchenki indukcyjnej dokupić komplet garnków ze specjalnym, ferromagnetycznym dnem, niezależnie od tego, z jakiego materiału są wykonane.

Jakość przede wszystkim

Przy wyborze konkretnych modeli urządzeń do kuchni gastronomicznej należy kierować się przede wszystkim ich jakością, nie koniecznie ceną. Droższe urządzenia mają z reguły większe możliwości i są solidniej wykonane, dzięki temu są bardziej funkcjonalne i trwalsze.

W przypadku awarii któregoś z opisanych w artykule urządzeń, niezbędne części zamienne oferuje sklep Horeca Parts w kategoriach Piece konwekcyjne i Urządzenia do obróbki termicznej


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0