02.04.2021

Co to jest i do czego służy bemar

02.04.2021
Bemar to fachowe określenie urządzenia używanego powszechnie od lat w profesjonalnej gastronomii i cateringu. Czym jest właściwie bemar? Do czego służy i czy wart jest swojej ceny? Przyjrzyjmy się bliżej temu urządzeniu.
Co to jest i do czego służy bemar

Bemar to fachowe określenie urządzenia używanego powszechnie od lat w profesjonalnej gastronomii i cateringu. Czym jest właściwie bemar? Do czego służy i czy wart jest swojej ceny? Przyjrzyjmy się bliżej temu urządzeniu.

Skąd wziął się bemar?

Bemar to rodzaj podgrzewacza, w którego wnętrzu umieszcza się pojemniki z przygotowanymi wcześniej potrawami. Serwowane dania pozostają więc ciepłe i świeże. Nazwa urządzenia pochodzi z języka francuskiego. To właśnie we Francji, mniej więcej w połowie XX wieku, pojawiły się pierwsze urządzenia tego typu. Na początku były to bemary wodne, której odpowiednią temperaturę podtrzymywały palniki gazowe. Dzięki temu potrawy wewnątrz urządzenia pozostawały ciepłe przez około godzinę od momentu podania. Bemary zasilane gazem zostały dość szybko zastąpione przez bemary z przyłączem elektrycznym. Urządzenia zasilane prądem są bezpieczniejsze i wygodniejsze w codziennej eksploatacji. Możliwość regulacji temperatury sprawia, że można w nich podgrzewać potrawy, które stały się zbyt zimne. Współczesne bemary możemy spotkać choćby w hotelowej jadalni, oczywiście tylko wtedy, jeśli śniadania organizowane są w postaci stołu szwedzkiego. Dzięki nim nawet prosta jajecznica pozostanie gorąca do końca czasu przewidzianego na konsumpcję śniadania.

Konstrukcja, zasada działania i przeznaczenie bemaru

Konstrukcja bemaru gastronomicznego jest bardzo prosta. Właściwie jest to kontener wykonany w całości ze stali nierdzewnej. Znajduje się w nim system grzałek elektrycznych, które podtrzymują temperaturę wody ogrzewającą umieszczone w bemarze pojemniki z gotowymi potrawami. Nawet częste otwieranie pokrywy pojemników nie wpływa na szybkość stygnięcia potraw, ponieważ temperatura jest stale kontrolowana i w przypadku jej obniżenia termostat uruchamia grzałki. Wymiary pojemników mają jeden, ten sam standard, co daje możliwość umieszczenia w jednym bemarze kilku różnych rodzajów potraw w osobnych pojemnikach.

Wyróżniamy trzy podstawowe typy bemarów: mobilne, czyli wyposażone w kółka, stojące, czyli bez możliwości łatwego przemieszczania oraz nadstawne, czyli takie, które ustawia się bezpośrednio na stołach, gdy posiłki realizowane są w formie bufetu.

Bemar to urządzenie idealne nie tylko dla hotelowych jadalni, ale również wszelkich innych miejsc, w których mamy do czynienia ze zbiorowym żywieniem. Używane są więc również w większych restauracjach, szpitalach oraz w trakcie różnego rodzaju imprez i wydarzeń obsługiwanych przez firmy cateringowe.

Najważniejsze atuty bemarów

Poza funkcją podstawową, czyli utrzymywaniem temperatury gotowych potraw, bemary posiadają szereg innych zalet. Najważniejsze z nich to mobilność i łatwość obsługi, oszczędność czasu potrzebnego na przygotowanie lub odgrzanie kolejnych porcji potrawy, eliminacja ryzyka przypalenia, zróżnicowane rozmiary i pojemności oraz przystępna cena.

Bardzo dużą zaletą bemarów jest możliwość ustawienia optymalnej dla danej potrawy temperatury, dzięki czemu jej walory smakowe pozostają niezmienne. Temperaturę serwowanych potraw w warunkach gastronomicznych określają normy. Minimalna temperatura dla dań głównych wynosi 63, dla zup 75, a dla gorących napojów 80 stopni Celsjusza.

Bemary to bardzo stabilne urządzenia charakteryzujące się dobrą trwałością, jednak wraz z upływem czasu wymiana któregoś z elementów może okazać się konieczna. W takiej sytuacji warto skorzystać z profesjonalnego sklepu oferującego części zamienne do bemarów, m.in. grzałki, lampki kontrolne, termostaty, przewody iskrownika, zawory spustowe, włączniki i nóżki.

Bemar a podgrzewacz

Nie wszyscy wiedzą, że bemar i podgrzewacz gastronomiczny to nie to samo. Mimo wielu podobieństw nie należy wrzucać ich do jednego worka. Oba urządzenia różnią się przede wszystkim budową i zastosowaniem. Temperatura potraw w podgrzewaczu utrzymywana jest bez udziału wody, a do ogrzewania służy prąd elektryczny lub specjalne paliwo. Używa się ich zazwyczaj w lokalach niezwiązanych ze zbiorowym żywieniem oraz w domach indywidualnych użytkowników.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0