18.01.2021

Fast Food, czyli w co wyposażyć bar szybkiej obsługi

18.01.2021
Bary typu fast food pojawiły się w Polsce pod koniec lat 80. Najczęściej były to wówczas przyczepy kempingowe ze skromnym wyposażeniem i kultowymi zapiekanek z serem i pieczarkami, czasem również z hot dogami z ketchupem lub musztardą. Od tego czasu zmieniło się wiele, a fast foody cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością, dlatego myśląc o własnym biznesie kulinarnym, warto rozważyć inwestycję w bar szybkiej obsługi. Koszty nie są duże, a zysk całkiem zadowalający, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację i ciekawe menu.
Fast Food, czyli w co wyposażyć bar szybkiej obsługi

Bary typu fast food pojawiły się w Polsce pod koniec lat 80. Najczęściej były to wówczas przyczepy kempingowe ze skromnym wyposażeniem i kultowymi zapiekankami z serem i pieczarkami, czasem również z hot dogami z ketchupem lub musztardą. Od tego czasu zmieniło się wiele, a fast foody cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością, dlatego myśląc o własnym biznesie kulinarnym, warto rozważyć inwestycję w bar szybkiej obsługi. Koszty nie są duże, a zysk całkiem zadowalający, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację i ciekawe menu.

Lokalizacja i niezbędne wyposażenie baru typu Fast Food

Nawet najszybszy bar nie przetrwa, jeśli zostanie otwarty w miejscu, w którym brakuje potencjalnych klientów. Lokal na oddalonym osiedlu lub na obrzeżach miasta może kusić niską ceną wynajmu, jednak bez klientów nawet najniższy czynsz okaże się zbyt wysoki i bar nie pociągnie zbyt długo.

Warto zastanowić się nad menu, ale niezależnie od tego, co zaproponujemy klientom, bar szybkiej obsługi nie może działać bez niektórych urządzeń. Niezbędne minimum w fast foodzie to:

  • grill kontaktowy,
  • opiekacz do pieczywa i zapiekanek,
  • grill lub podgrzewacz do parówek,
  • frytkownica,
  • dwupalnikowa kuchenka gazowa lub płyta grzewcza,
  • kuchenka mikrofalowa,
  • lodówka,
  • system wentylacji i pochłaniacz zapachów.

Jest szansa, że lodówkę i inne elementy wyposażenia lub reklamy zewnętrznej dostaniemy od firmy dostarczającej napoje chłodzące.

Pozostałe elementy wyposażenia baru szybkiej obsługi

Jeśli lokal będzie mieć więcej niż 10 miejsc konsumpcyjnych, wymagana jest toaleta. W przestrzeni kuchennej musi znaleźć się lodówka lub chłodziarka, szafka na naczynia, pojemniki do przechowywania pieczywa, zlew dwukomorowy oraz okap z pochłaniaczem i neutralizatorem zapachów.

W barach szybkiej obsługi wykorzystuje się naczynia jednorazowe – warto zadbać o odpowiednią ilość talerzyków, tacek i sztućców, aby nie być zaskoczonym ich brakiem.

Niezbędne części zamienne w Fast Foodzie

W barze szybkiej obsługi jest kilka mocno eksploatowanych urządzeń (np. grill kontaktowy, podgrzewacz do parówek i frytkownica), które mogą ulec awarii i konieczna będzie wymiana jednej z części. W takim przypadku warto skorzystać z oferty Horecaparts.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0