Czyszczenie pieca do pizzy- jak zrobić to szybko i skutecznie?
Warto pamiętać, że nie tylko zakup i eksploatacja pieca jest ważna, ale również to, jak o niego dbamy i czyścimy go. Konserwacja pieca do pizzy to cykl zabiegów, które na celu mają utrzymanie go w jak najlepszej kondycji przez wiele, wiele lat. Co zatem robić i jakich środków używać, aby czyszczenie pieca do pizzy było efektywne?
Jaki piec do pieczenia pizzy wybrać?
Zakup pieca do wypiekania pizzy to priorytet, jeśli postanowiłeś założyć swój własny lokal gastronomiczny, który będzie serwował ten włoski specjał. Decydując się na konkretne urządzenie pod uwagę należy wziąć najróżniejsze aspekty, aby podczas pracy piec spełniał wszystkie nasze oczekiwania. Jest to kluczowy, najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii, dzięki któremu zadowolisz kubki smakowe swoich gości. Na rynku jest wiele dostępnych rodzajów pieców - piece jednokomorowe, piece dwukomorowe i piece przelotowe, zwane również tunelowymi. Na jaki rodzaj warto się zatem zdecydować?
Piece jednokomorowe to takie, które świetnie sprawdzą się w lokalach o mniejszej powierzchni użytkowej, gdyż nie będą zajmowały aż tak dużej ilości wolnego miejsca. Tego typu piece są najczęściej wykorzystywane w małych knajpkach, w których pizza jest jednym z wielu dań, a nie jest kluczową pozycją w menu. Można je spotkać również w miejscach wakacyjnych, czyli niewielkich barach, które serwują swoim gościom mrożone pizze i zapiekanki.
Piece dwukomorowe są przeznaczone już dla nieco większych lokali, gdyż pozwalają na wypiek nawet kilkunastu blach pizzy jednocześnie. Warto zakupić takie urządzenie, które posiada szklane, przezroczyste drzwi, aby jeszcze lepiej kontrolować wypiekaną pizzę. Jest to świetne rozwiązanie dla lokali, które specjalizują się w wypieku pizzy i jest to ich główne danie. Wielkość pieca pozwala na wypiek pizzy o różnej średnicy i kształcie.
Ostatni rodzaj, czyli piece tunelowe, są stworzone dla dużych restauracji, które chcą wypiekać swoją pizzę bardzo szybko i w dużej ilości jednocześnie. Są bardzo wydajne, szybkie, a do tego pozwalają na przygotowanie posiłków w różnych temperaturach podczas jednej sesji pieczenia. Świetnie sprawdzą się w dużych pizzeriach, które dziennie przygotowują setki pizz dla swoich klientów.
Co wziąć pod uwagę decydując się na zakup pieca do pizzy?
Zwróć uwagę na to, ile miejsca możesz przeznaczyć na postawienie tego urządzenia. Jeżeli Twój lokal jest mały, to niestety, zakup pieca dwu komorowego lub tunelowego może nie być możliwy ze względu na brak niezbędnego miejsca. Ważnym aspektem jest również sposób wykonania - konstrukcja powinna być trwała i solidna, wykonana z wysokiej jakości materiałów, które będą odporne na czynniki zewnętrzne. Aby Twoje urządzenie posłużyło Ci przez długie lata, warto zadbać, aby konserwacja pieca do pizzy była wykonywana regularnie i dokładnie
Jak czyścić piec do pizzy?
Piec do pizzy powinieneś czyścić regularnie, po każdym dniu pracy, aby nie dochodziło do żadnych usterek i aby wypiekana pizza była zawsze na najwyższym poziomie. Do czyszczenia warto stosować wysokiej jakości środki, które pozwolą Ci doczyścić nawet najbardziej zabrudzone miejsca, a jednocześnie usunąć pozostałości tłuszczu i okruchów. Należy pamiętać o stosowaniu bezpiecznych i profesjonalnych detergentów do gastronomii, aby mieć gwarancję najwyższej jakości i bezpieczeństwa.
Zobacz też części do pieca do pizzy!