Profesjonalne ekspresy do kawy to z reguły urządzenia stabilne i trwałe, zaprojektowane tak, by mogły działać niezawodnie w każdych warunkach. Jednak w przypadku kawiarni są to urządzenia intensywnie eksploatowane, a tym samym narażone na awarie. Przyczyny awarii wynikają zazwyczaj ze zużycia którejś części ekspresu lub z niewłaściwego użytkowania oraz nieregularnego lub niedokładnego czyszczenia. Niektóre awarie możemy usunąć sami, jednak w przypadku usterki któregoś z podzespołów konieczna może być jego wymiana.
Przyczyny najczęstszych usterek ekspresu do kawy
Zanim wpadniemy w panikę i zaczniemy myśleć o wymianie ekspresu na nowy, warto zdiagnozować awarię – znaleźć jej przyczyny i upewnić się co tak naprawdę się stało. W przypadku usterki którejś z części należy wymienić ją na nową, korzystając z usług sklepu, który specjalizuje się w częściach zamiennych dla gastronomii. Koszty naprawy ekspresu po dokładnej diagnozie można próbować oszacować, jednak ostateczna cena zależy od rodzaju awarii oraz dostępności i ceny części, którą trzeba wymienić. Do tego dochodzi koszt związany z „robocizną” serwisanta ekspresów do kawy. Rzadko zdarza się, aby koszty naprawy urządzenia przewyższały jego wartość. Wymiana ekspresu do kawy na nowy to zazwyczaj ostateczność.
Najczęściej spotykane przyczyny usterek i awarii ekspresów to m.in.:
- zużycie uszczelki typu o-ring to częsta przyczyna nieszczelności i przecieków – bez kłopotu możemy wymienić ją samodzielnie,
- nieprawidłowe działanie zanieczyszczonego bloku zaparzacza – z reguły wystarczy go wyjąć i umyć,
- nieprawidłowe działanie elektrozaworu,
- niedrożność spieniacza do mleka – z tym również możemy poradzić sobie samodzielnie,
- usterka pompy odpowiadającej za optymalne ciśnienie,
- nieprawidłowe działanie czujnika ciśnienia,
- niedrożność filtra,
- zbyt duża ilość wody z drobinkami kawy w tacce ociekowej – może to być sygnał, że ekspres jest nieszczelny.
Jedną z najczęstszych przyczyn dysfunkcji ekspresu jest kamienny osad wytrącający się z twardej wody. Dlatego bardzo ważne jest regularne odkamienianie, które usuwa wszystkie osady mineralne oraz oczyszcza przewody z wszelkich złogów powodujących niedrożność. Odkamienianie ogranicza ryzyko uszkodzenia ekspresu przez nagromadzony kamień, a wyczyszczony ekspres pracuje wydajniej i ciszej.
O czym warto pamiętać
Przed każdą konserwacją lub naprawą ekspresu do kawy należy pamiętać o odłączeniu urządzenia od źródła zasilania. Korzystaj tylko z usług zaufanego serwisanta oraz sprawdzonego sklepu z częściami zamiennymi. Każdy dzień postoju ekspresu to w przypadku kawiarni duże straty. W przypadku konieczności wymiany podzespołów elektronicznych, warto zrobić zdjęcie, aby przy montażu nowej części podłączyć wszystko w prawidłowy sposób.
Możliwość wystąpienia usterki lub awarii ekspresu do kawy można ograniczyć i przedłużyć jego żywotność dzięki konserwacji i regularnemu czyszczeniu specjalistycznymi preparatami. Oprócz bardzo ważnego odkamieniania i regularnego mycia, należy pamiętać o wymianie filtra oraz codziennym czyszczeniu systemu spieniającego mleko. Jej jakość to wizytówka kawiarni i główny powód częstych odwiedzin przez lojalnych, stałych klientów.