Wagon restauracyjny to mobilna restauracja znajdująca się w składzie pociągu ekspresowego lub dalekobieżnego, choć od kilku lat przestało to być regułą. Zdarza się, że nawet w pociągach o podwyższonym standardzie lub na bardzo długich trasach coraz częściej widujemy wózek bufetowy z rozpuszczalną kawą, herbatą i słodkimi przekąskami, który przeciska się z trudem przez wąskie korytarze wagonów. Wynika to z faktu zaniedbania i niedoinwestowania tej części taboru kolejowego, co może mocno dziwić, ponieważ wagon kolejowy dysponujący mocno ograniczoną przestrzenią nie wymaga wielkich inwestycji, tym bardziej, że dotyczy wygody pasażerów. Tak czy inaczej warto wiedzieć jak wyposażyć wagon restauracyjny, aby był w pełni funkcjonalny i służył komfortowi wszystkich podróżnych.
Wagon restauracyjny a wagon barowy – podstawowe różnice
Wagon restauracyjny różni się od wagonu barowego przede wszystkim obsługą kelnerską oraz sposobem składania zamówień. W typowym wagonie barowym obowiązuje samoobsługa, a standard oferowanych dań jest nieco niższy niż w wagonie restauracyjnym. Wagon barowy przypomina bardziej bistro – nie ma w nim stolików z krzesełkami, a posiłki są serwowane w jednorazowych naczyniach i spożywane za pomocą jednorazowych sztućców.
Niezbędne wyposażenie wagonu restauracyjnego
Wagon restauracyjny potrzebuje naprawdę stosunkowo niewielkich inwestycji, aby zapewnić podróżnym pełnowartościowy i smaczny posiłek, który można spożyć w wygodny sposób. Zacznijmy od maleńkiej kuchni. Niezbędne minimum, to następujące urządzenia i akcesoria:
- lodówka z zamrażarką,
- płyta indukcyjna,
- piec konwekcyjny (tylko w niektórych, lepiej wyposażonych wagonach),
- automatyczny lub jednokolbowy ekspres do kawy,
- kuchenka mikrofalowa,
- czajnik,
- toster,
- grill kontaktowy,
- frytkownica jednokomorowa,
- podgrzewacz do parówek,
- zmywarka z funkcją wyparzania,
- dwukomorowy zlew,
- podwieszane szafki na naczynia i przybory do gotowania,
- komplet garnków, patelni, filiżanek, talerzy i sztućców.
Części zamienne do urządzeń w wagonie restauracyjnym
W wagonie restauracyjnym znajduje się kilka mocno eksploatowanych urządzeń, które mogą ulec awarii lub uszkodzeniu. W przypadku niemożliwości naprawy i konieczności wymiany którejś z części, warto skorzystać z usług Horecaparts. W kategorii Urządzenia do obróbki termicznej znajdziemy niezbędne części zamienne do m.in. najpopularniejszych modeli kuchenek mikrofalowych i kuchenek indukcyjnych, które w przypadku wagonu restauracyjnego ulegają awariom najczęściej.