04.11.2019

Jak zrobić kiełbasę? Sprawdzone sposoby na domową kiełbasę

04.11.2019
Jeśli jesteś koneserem mięsa i uwielbiasz domowe, tradycyjne wyroby, to pewnie nie raz zastanawiałeś się, jak zrobić kiełbasę. Taką domową, pozbawioną konserwantów, ulepszaczy i innych chemicznych dodatków.
Jak zrobić kiełbasę? Sprawdzone sposoby na domową kiełbasę

Nadziewanie kiełbasy najprostszym sposobem

Jeśli jesteś koneserem mięsa i uwielbiasz domowe, tradycyjne wyroby, to pewnie nie raz zastanawiałeś się, jak zrobić kiełbasę. Taką domową, pozbawioną konserwantów, ulepszaczy i innych chemicznych dodatków. W dzisiejszym artykule odpowiemy na to pytanie i wyjaśnimy, jak ułatwić sobie to zadanie dzięki zastosowaniu specjalistycznej nadziewarki do kiełbasy.

"Za króla Sasa, łyżką kiełbasa”

To powiedzenie wywodzi się z XVIII wieku, a jego korzenie sięgają aż na dwór Augusta III. Król Polski na swoim dworze miał kucharza Wereszczaka, który to zapoczątkował sposób podawania kiełbasy, która była pokrojona w małe talarki, a następnie maczana w ostrym sosie i jedzona przy użyciu łyżki. Kiełbasa to nic innego, jak zmielone mięso, które wraz z dodatkami wtłacza się do osłonki celulozowej bądź do jelita. Kiełbasa to potrawa, która należy do staropolskiej tradycji i jest chętnie wybieranym i jedzonym dodatkiem. Jest wielu różnych form podawania tego specjału, tak, aby każdy mięsożerca znalazł coś dla siebie. Jak zatem zrobić najlepszą, pyszną i domową kiełbasę?

Jak zrobić kiełbasę?

Przygotowanie kiełbasy, to napełnienie specjalnej osłonki odpowiednim farszem, co robi się najczęściej wykorzystując nadziewarkę do kiełbas lub ewentualnie wyposażoną w specjalne lejki maszynkę do mięsa. Rozpoczynamy nadziewanie kiełbasy. W pierwszym kroku ważne jest przygotowanie osłonki i samego farszu. Farsz można przygotować na wiele różnych sposobów. Jedną z możliwości jest wykorzystanie do jego zrobienia dwóch rodzajów mięsa - wieprzowego chudego oraz wieprzowego tłustego, aby osiągnąć idealną konsystencję. Zmielone mięso przyprawiamy ulubionymi przyprawami (na przykład duże ilości soli, pieprzu, czosnku itp.), możemy dołożyć dodatki, na przykład cebulę i całość zalewamy gorącą wodą. Powstały nadzienie należy mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy farsz i osłonka są gotowe, to czas przejść do następnego kroku. Dokładnie moczymy lejek i smarujemy go tłuszczem, aby nie było żadnych problemów podczas napełniania osłonki farszem. Nasuwamy osłonkę na lejek, na jej końcu zawiązujemy słupek, aby farsz nie wyleciał. Rozpoczynamy proces nadziewania, kontrolując, aby osłonka nawet przez chwilę nie zsunęła się z lejka. Wypełniamy ją farszem na całej długości, dokładnie i powoli. Ostatnim krokiem jest podzielenie gotowej kiełbasy na pojedyncze części.

Nadziewarka do kiełbasy

Na rynku można dostać wiele urządzeń, które znacznie ułatwią naszą pracę. Jednym z takich urządzeń jest nadziewarka do kiełbasy, która znacząco pomoże nam usprawnić proces wyrobu tego specjału. Jest to urządzenie łatwe i wygodne w obsłudze, korzystanie z niego nie powinno przysporzyć nam żadnych problemów, a wręcz przeciwnie - nie będziemy mogli już nigdy powrócić do "ręcznego" sposobu wyrobu kiełbasy. W sklepie HorecaParts znajdziesz zamienne części dla gastronomii, w tym również dla nadziewarki do kiełbasy, jak i innych urządzeń gastronomicznych. HorecaParts zajmuję się również sprzedażą profesjonalnych środków czystości do gastronomii.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0