10.09.2019

Kogo dotyczy BHB w gastronomii?

10.09.2019
Kogo dotyczy BHB w gastronomii? W gastronomii BHP nie ma wpływu tylko i wyłącznie na pracowników lokalu, ale również na klientów, którzy korzystają z jego oferty.
Kogo dotyczy BHB w gastronomii?

BHP w gastronomii - co to jest i na czym polega?

Kogo dotyczy BHB w gastronomii? W gastronomii BHP nie ma wpływu tylko i wyłącznie na pracowników lokalu, ale również na klientów, którzy korzystają z jego oferty. Otwarcie lokalu gastronomicznego wiąże się z wypełnianiem wszystkich obowiązków dotyczących przepisów BHP, jak szkolenie pracowników, przygotowywania instrukcji, opisywanie lokalu (na przykład stworzenie i oznaczenie wyjścia ewakuacyjnego) i oczywiście wysyłania pracowników na specjalistyczne badania.

BHP w gastronomii

W tym artykule przygotowaliśmy podstawowe informację dotyczące przestrzegania zasad i norm BHP, natomiast wszystkie dokładne informacje powinien przekazać pracownik służby BHP. Jednym z najważniejszych czynników jest budynek, a mówiąc konkretniej - jego stan techniczny. Wszystko ma znaczenie - począwszy od wentylacji, stanu urządzeń i narzędzi pracy, aż po oświetlenie, temperaturę przyjazną do pracy (na przykład podczas dużych mrozów lub upałów) i posiadanie apteczki, i gaśnicy.

Książeczka sanitarno-epidemiologiczną - obowiązek w gastronomii

Zatrudniając każdego, nowego pracownika, należy bezwzględnie przeprowadzić z nim szkolenia BHP, które mają na celu uniknięcia niebezpiecznych i ryzykownych sytuacji. BHP w gastronomii jest wyjątkowo restrykcyjne, gdyż serwując jedzenie gościom musimy zadbać, aby wszystko było z nim w porządku. Każdy pracownik powinien posiadać książeczkę sanitarno - epidemiologiczną, którą otrzymuję się po wykonaniu odpowiednich badań. Badania sanitarno - epidemiologiczne mają na celu wykrycie ewentualnych czynników chorobotwórczych, jak na przykład prątki gruźlicy. Pracownik, w przypadku jakiejkolwiek choroby, bezwzględnie musi zgłosić to swojemu pracodawcy, aby uniknąć bakterii i wirusów w wydawanych daniach. Ważnym aspektem jest również odzież wierzchnia, noszenie butów antypoślizgowych oraz usunięcie z ciała biżuterii i zakrycie włosów.

Wymogi Sanepidu w kuchni

W kuchni, jak i w pozostałej części lokalu, powinien panować bezwzględny porządek. Po każdym dniu pracy kuchnia powinna być dokładnie sprzątana, przystosowaną do tego chemią zgodną z wymogami sanepidowskimi. To samo dotyczy wszelkiego rodzaju narzędzi kuchennych, jak garnki, patelnie, naczynia żaroodporne i tym podobne. Żywność powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach i temperaturach, dlatego ważne jest, aby lodówki, chłodziarki i zamrażarki były wyposażone w termometr. Należy bezwzględnie przestrzegać daty ważności, które jest napisane na konkretnym opakowaniu, aby nie podawać gościom przeterminowanego jedzenia.

Dbanie i utrzymywanie czystości w kuchni jest bardzo ważnym aspektem. Porządki należy robić po każdym dniu pracy, wykorzystując do tego odpowiednie środki. HorecaParts zajmuje się nie tylko sprzedażą części zamiennych do urządzeń gastronomicznych, ale również sprzedażą profesjonalnych środków chemicznych do gastronomii. Wszystkie oferowane przez nas produkty odpowiadają wymogom, które narzuca sanepid oraz są bezpieczne i łatwe w codziennym użyciu. Te produkty świetnie radzą sobie z wszelkiego rodzaju zabrudzeniami, jak stary tłuszcz, białka, zaschnięte plamy oraz są w stanie rozpuścić resztki i pozostałości jedzenia.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0