Rodzaje maszyn do popcornu
W domowej kuchni popcorn przyrządzany jest najczęściej w mikrofalówce lub na patelni, natomiast w kinach i innych miejscach, w których obecna jest kukurydziana przekąska, do jej produkcji używa się zazwyczaj specjalistycznych maszyn. Wszyscy wiemy, jak taka maszyna wygląda, natomiast prawie nikt nie wie, na jakiej zasadzie działa. Istnieją dwa typy maszyn do popcornu – tradycyjne, wykorzystujące olej oraz urządzenia beztłuszczowe, które wykorzystują rozgrzane powietrze. Drugi typ pojawia się coraz częściej w domowej kuchni, jak i w zastosowaniach komercyjnych. Popcorn bez dodatku oleju jest po prostu zdrowszy, a obsługa beztłuszczowej maszyny prostsza i szybsza.
Maszyny do popcornu różnią się również sposobem zasilania. Do wyboru mamy maszyny elektryczne oraz gazowe. W kinach, lokalach serwujących popcorn i różnego rodzaju imprezach plenerowych korzysta się zazwyczaj z urządzeń o dużej pojemności, które zasilane są zarówno elektrycznie, jak i gazem LPG. Instalacja drugiego typu maszyny bywa czasem kłopotliwa, ale jej wydajność jest z reguły wyższa niż maszyny zasilanej elektrycznie.
W jaki sposób ziarno zamienia się w popcorn
Każde ziarenko kukurydzy pod wpływem wysokiej temperatury pęka. Mikroskopijne cząsteczki wody podczas prażenia zamieniają się w parę wodną, która rozsadza ziarenko od środka. Aby ziarna pękały, muszą charakteryzować się niską zawartością skrobi, białka i tłuszczu oraz posiadać cienką skorupkę. Właśnie dlatego nie z każdej odmiany kukurydzy można zrobić idealny popcorn. Muszą to być specjalne odmiany pękające. Najpopularniejsze z nich to Płomyk, Dobosz i Jantar.
Zasada działania, czyszczenie i części zamienne
Każda beztłuszczowa maszyna do popcornu jest niezwykle prosta w obsłudze – ziarna wsypuje się do specjalnego pojemnika, a cały proces prażenia uruchamia się za pomocą jednego przycisku. W przypadku maszyny wykorzystującej olej obsługa jest nieco bardziej skomplikowana i sprowadza się zazwyczaj do kilku kroków: włączenia przycisku zasilania, który uruchamia oświetlenie i rozgrzewanie komory głównej, włączenia zasilania zbiornika na olej, a następnie wlania odpowiedniej ilości oleju oraz dodania ziaren i pozostałych składników (np. cukier oraz dodatki smakowe i barwiące).
Maszynę do popcornu należy codziennie dokładnie wyczyścić, używając odpowiednich preparatów. Warto pamiętać, aby nie używać żadnych agresywnych środków, a do zewnętrznych, metalowych części używać miękkiej ściereczki i preparatu o właściwościach antykorozyjnych. Po wyczyszczeniu maszyny wszystkie powierzchnie należy wytrzeć do sucha.
Niezależnie od tego, jakie urządzenie do produkcji popcornu wybierzemy, warto zadbać o dobrą dostępność części zamiennych. Każde często eksploatowane urządzenie gastronomiczne narażone jest na usterki i awarie. Lepiej więc zapobiegać i mieć dostęp do niezbędnych części, niż narażać się w przypadku dysfunkcji maszyny na długotrwały przestój lub konieczność inwestycji w nowe urządzenie.
Parametry, na które warto zwrócić uwagę
Wybierając maszynę do popcornu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów użytkowych i estetycznych:
- rodzaj zasilania i moc (profesjonalne maszyny zazwyczaj nieco większą moc niż maszyny do użytku domowego – około 1600 W),
- wielkość i wydajność,
- czas przygotowania porcji popcornu,
- design urządzenia – w zależności od potrzeb do wyboru mamy maszyny nowoczesne, jak i retro, nawiązujące swoim wyglądem do urządzeń sprzed lat,
- szczelność zamknięcia,
- stabilność (antypoślizgowe nóżki) i/lub mobilność urządzenia.
Niektóre modele maszyn do popcornu wyposażone są w timer, który pozwala określić precyzyjnie czas prażenia kukurydzy.