Pub to brytyjski pomysł na spędzanie wspólnego czasu przy kufelku piwa. Już na początku lat 90. puby zaczęły pojawiać się w większości polskich miast – nic dziwnego, alkohol „od zawsze” był podstawą wszelkich celebracji Polaków. W międzyczasie zmieniła się nieco kultura spożywania alkoholu. Mocne alkohole zaczęły być wypierane przez piwo, dzięki czemu przestrzeń na funkcjonowanie pubów zrobiła się jeszcze większa, a klientów w nowo otwartych lokalach zaczęło przybywać. Do dziś pub stanowi dobry pomysł na własny biznes, choć jak każda inna działalność gastronomiczna obarczona jest ryzykiem. Co zrobić, aby prowadzenie pubu było satysfakcjonujące i zyskowne?
Koncesja i lokalizacja pubu
Zanim zaczniemy inwestować w wyposażenie pubu, należy wystąpić o koncesję na alkohol. Bez niej funkcjonowanie pubu nie jest możliwe. Wysokość i rodzaj koncesji zależy od rodzaju sprzedawanego alkoholu. Wyróżnia się trzy rodzaje koncesji: dla napojów zawierających do 4,5% alkoholu, dla napojów powyżej 4,5%, ale nie więcej niż 18% (z wyłączeniem piwa) oraz dla napojów powyżej 18% alkoholu.
Równie ważne jak koncesja jest znalezienie dobrej lokalizacji na pub. Doskonale sprawdzają się okolice miejskiej starówki, która żyje również poza sezonem i przyciąga większą ilość klientów. Dobrym rozwiązaniem jest zlokalizowanie pubu przy ulicy, na której funkcjonują już inne puby i kawiarnie. Ulice tego typu generują spory ruch, a tym samym napędzają nowych klientów.
Niezbędne inwestycje przy pubie
Wyposażenie pubu nie jest skomplikowane. Na minimalne, niezbędne wyposażenie pubu składają się:
- profesjonalny nalewak do piwa,
- chłodziarka,
- zmywarka z funkcją wyparzania,
- automatyczny lub ciśnieniowy ekspres do kawy,
- komplet szklanek do piwa i napojów,
- system klimatyzacji,
- stoliki, krzesła i kanapy.
Jeśli zamierzamy serwować do piwa ciepłe przekąski lub hamburgery, warto zadbać o jednokomorową frytkownicę oraz grill kontaktowy. Rozszerzenie oferty o kulinarne dodatki oznacza spełnienie bardziej rygorystycznych wymagań higieniczno-sanitarnych.
Co zrobić w przypadku awarii sprzętu w pubie?
Nic nie jest wieczne, dlatego warto przygotować się na ewentualność awarii któregoś z urządzeń. O serwis nalewaka zadbają fachowcy z browaru, ale jeśli zepsuje się np. zmywarka i konieczna będzie wymiana którejś z części, w sklepie znajdziemy części zamienne do najpopularniejszych typów zmywarek.