09.09.2021

Przepisy, pozwolenia i wyposażenie food trucka – o czym warto pamiętać

09.09.2021
Food trucki, czyli mobilne jadłodajnie na kółkach, wpisały się doskonale w krajobraz wielu polskich miast i stanowią dziś interesującą alternatywę dla lokali stacjonarnych.
Przepisy, pozwolenia i wyposażenie food trucka – o czym warto pamiętać

Food trucki, czyli mobilne jadłodajnie na kółkach, wpisały się doskonale w krajobraz wielu polskich miast i stanowią dziś interesującą alternatywę dla lokali stacjonarnych.

Wyróżnia je nie tylko brak przywiązania do jednego miejsca na stałe, ale przede wszystkim oferta. Od kilku dobrych lat food trucki to już nie tylko burgery, pizza i kebab, ale również zróżnicowane dania pochodzące z wielu tradycji kulinarnych. Inwestycja we własnego food trucka to szansa na finansową niezależność i przygodę. Jest pomysłem nie tylko ciekawym, ale również bezpiecznym i stabilnym, o ile zadbamy o niezbędne formalności, odpowiednie auto i wyposażenie, smakowitą ofertę, interesującą nazwę, logo oraz dobrą lokalizację. A jeśli na początek nie trafimy idealnie, ruszamy w drogę i rozkręcamy interes w nowym miejscu.

Food truck – przepisy i pozwolenia

Sprzedaż posiłków z food trucka nie jest regulowana i nie wymaga uzyskiwania koncesji czy specjalnych pozwoleń. Jednak sam wpis do CEiDG lub KRS to za mało. Niezbędna jest zgoda Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która wydaje decyzję po wizji lokalnej oraz sprawdzeniu warunków higienicznych, w których przechowywana i przygotowana jest żywność.

Ciekawostkę stanowi fakt, że food truck według obowiązujących przepisów nie jest zaliczany do usług gastronomicznych, ale do handlu obwoźnego. Dlatego w food trucku nie można tak naprawdę przygotowywać niczego od podstaw, a jedynie odgrzewać. Właściwie wszystko, co składa się na serwowane danie, musi zostać przygotowane wcześniej. To pewne ograniczenie, ale pozytywnym aspektem takiej kategoryzacji jest stawka VAT, która wynosi 5%. Stawka 23% obejmuje jedynie napoje chłodzące z wyjątkiem soków.

Za food trucka nie trzeba płacić na szczęście podatku od nieruchomości, jednak należy liczyć się z tzw. opłatą targową, która pobierana jest nie tylko na zorganizowanych targowiskach, ale również w każdym innym miejscu, w którym będzie prowadzona działalność. Jeżeli w food trucku będą oferowane produkty smażone na głębokim tłuszczu, konieczne będzie podpisanie umowy na odbiór tłuszczu z firmą zajmującą się utylizacją tego typu odpadów.

Food truck a Sanepid

Funkcjonowanie food trucka regulowane jest Rozporządzeniem nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1). Wszystkie wymogi, które muszą spełnić ruchome punkty gastronomiczne znajdują się w rozdziale II i III do załącznika II Rozporządzenia. Określono w nim wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu, i automatów ulicznych. Rozporządzenie określa szczegółowo m.in. wymogi dotyczące pracowników oraz samochodu. Wymienia konieczne elementy infrastruktury i wyposażenia. Niezbędny będzie dwukomorowy zlewozmywak oraz umywalka do rąk, a także bojler wraz z pojemnikami na wodę czystą i brudną. Konieczne będą również szafki na przybory do mycia i czyszczenia oraz na odzież.

Warto pamiętać, że Sanepid będzie wymagać księgi dobrych praktyk higienicznych, a każda obsługująca food trucka osoba musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne, czyli tzw. książeczkę sanepidowską. Co prawda ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób z 2008 roku określa, że książeczka sanepidowska już nie obowiązuje, a zastępuje ją orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Ustawa nie określa jednak jak takie zaświadczenie ma wyglądać, dlatego książeczka jest wciąż uznawana, choć samo zaświadczenie powinno być wystarczające.

Wyposażenie food trucka

Wyposażenie food trucka zależy w największym stopniu od tego, co będziemy serwować. Dlatego trzeba mieć konkretny pomysł i zdecydować czy chcemy oferować najpopularniejsze dania uliczne, czy może zostać przy daniach z konkretnej tradycji kulinarnej. Tak czy inaczej z pewnością przydadzą się następujące urządzenia i akcesoria:

  • grill kontaktowy lub płyta grillowa,
  • opiekacz elektryczny lub gazowy (przydatny szczególnie do kebabu),
  • frytownica gastronomiczna jedno- lub dwukomorowa,
  • opiekacz do pieczywa,
  • bemary,
  • komplet profesjonalnych noży,
  • lodówka i zamrażarka podblatowa,
  • okap gastronomiczny,
  • agregat prądotwórczy,
  • jednorazowe naczynia i sztućce.

W przypadku awarii lub konieczności wymiany części któregoś z urządzeń, niezbędne części zamienne do opiekaczy i noży elektrycznych, bemarów, frytownic, płyt grillowych i zamrażarek dostępne są w sklepie Horeca Parts, w kategoriach Urządzenia do kebabu, Urządzenia do obróbki termicznej oraz Urządzenia chłodnicze.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0