Bary mleczne wydają się reliktem z poprzedniej epoki, jednak rzeczywistość pokazuje, że tego typu lokale wpisały się na stałe w nową rzeczywistość i stanowią nadal dobry pomysł na własny biznes, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację, klasyczne menu i profesjonalne wyposażenie. W co wyposażyć bar mleczny, aby był nie tylko w pełni funkcjonalny, ale również chętnie odwiedzany?
Pierogi, naleśniki i kompocik czyli hity baru mlecznego
To podstawa menu baru mlecznego. Z reguły poza produktami pochodzenia mlecznego nie ma w nim innych potraw, choć zdarzają się bary oferujące oprócz klasyki bardziej wyszukane i zróżnicowane dania, również mięsne. W tradycyjnej wersji dominuje jednak kuchnia jarska, która bazuje na klasycznych, polskich przepisach.
Bary mleczne są chętnie odwiedzane przez uczniów i studentów oraz emerytów i rencistów ze względu na przystępne ceny, choć można w nich spotkać właściwie cały przekrój społeczeństwa – to miejsca wyjątkowo egalitarne. Kto nie lubi klasycznych leniwych lub naleśników z jagodami popijanych owocowym kompotem lub kefirem? Toż to nasza kulinarna tradycja!
Planowanie i niezbędne inwestycje przy barze mlecznym
Planując otwarcie baru mlecznego, należy wziąć pod uwagę aktualne wymagania sanitarno-higieniczne oraz budowlane i przeanalizować kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim lokalizacja. Ważne, aby bar nie był oddalony od ścisłego centrum miasta, popularnych ulic lub dużego, studenckiego kampusu. Gdy znajdziemy lokal, warto oszacować koszty związane z dostosowaniem pomieszczenia do działalności. Bar mleczny nie może być maleńki, ponieważ oprócz kuchni musimy zmieścić toaletę dla klientów oraz zaplecze socjalne i toaletę dla pracowników.
Kuchnia baru mlecznego musi być wyposażona w urządzenia, akcesoria i meble zapewniające dobrą funkcjonalność i zachowanie najwyższej higieny. Minimalne wyposażenie w tym przypadku to:
- piec konwekcyjno-parowy,
- kuchenka gazowa lub elektryczna,
- zmywarka z funkcją wyparzania,
- maszyna do formowania naleśników,
- bamary (niekonieczne, ale przydatne),
- kuchenka mikrofalowa,
- frytkownica jedno- lub dwukomorowa,
- urządzenie do gotowania ryżu,
- multipatelnie,
- mikser,
- akcesoria do gotowania,
- komplet garnków i rondli,
- kilka kompletów talerzy, miseczek, kubków, szklanek i sztućców,
- deski i tace.
Meble, blaty i regały w kuchni powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Są nie tylko trwałe i odporne na zniszczenie oraz odkształcenia mechaniczne, ale przede wszystkim pomocne w zachowaniu nienagannej higieny.
Stoliki i krzesła na sali konsumpcyjnej mogą być naprawdę proste i tanie. Ważne, aby można było je bez trudu czyścić. Jeśli postawimy na wystrój nawiązujący do epoki peerelowskiej, stoliki można zabezpieczyć obrusem z wzorzystej ceraty – jest bardzo tania i można kupować ją na metry.
Warto wiedzieć, że otwierając bar mleczny można wystąpić o dofinansowanie. Wysokość dotacji oraz warunki jakie trzeba spełnić są określone w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 30.03.2015 roku.
Awarie i części zamienne do sprzętów w barze mlecznym
Każde mocno eksploatowane urządzenie może ulec awarii i konieczna będzie wymiana którejś z części. W kuchni baru mlecznego awarii może ulec nie tylko często używana zmywarka, ale również urządzenia do przygotowywania poszczególnych potraw. W takim przypadku należy skorzystać z zaufanego dostawcy części zamiennych.