Bar sushi - niezbędne inwestycje
Oprócz dobrej lokalizacji należy zainwestować w odpowiednio przeszkolony personel oraz niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji i serwowania sushi, a także
Uzdolniony szef kuchni, mistrz w swoim fachu, to obok dobrej lokalizacji i świeżych składników, połowa sukcesu sushi baru już na starcie. Najlepiej, jeśli będzie to kucharz pochodzący z Japonii – dodaje przedsięwzięciu wiarygodności i bywa prawdziwym mistrzem ceremonii, szczególnie jeśli potrawy przygotowywane są na oczach gości. Szef kuchni zapewnia stałą, niezmiennie wysoką jakość serwowanych produktów i staje się często wizytówką sushi baru. Z pewnością warto postarać się o prawdziwego mistrza japońskiej kuchni.
Po zaakceptowaniu projektu baru przez Sanepid i administratora budynku, czas na inwestycje w meble oraz niezbędny sprzęt i urządzenia kuchenne. Wyposażenie sushi baru o minimalnej powierzchni ponad 50-60 metrów kwadratowych generuje spore koszty inwestycyjne, ale jest warunkiem koniecznym do prowadzenia profesjonalnej działalności. Koszty inwestycji można obniżyć, kupując część lub nawet całość potrzebnego wyposażenia na rynku wtórnym – na wyprzedaży sprzętu po likwidowanym lokalu lub w komisie gastronomicznym. Tak czy inaczej, aby zapewnić kucharzom komfort pracy, a klientom pełną satysfakcję, należy zainwestować w następujące urządzenia i akcesoria:
- piec wielofunkcyjny z funkcją grilla,
- stół roboczy z dwukomorowym zlewozmywakiem,
- ladę i szafę chłodniczą,
- zamrażarkę,
- sushi maker,
- patelnię gazową,
- specjalne garnki do gotowania ryżu,
- zmywarkę do naczyń z funkcją wyparzania,
- kilka kompletów do sushi (miseczki, podstawki i pałeczki),
- kilka kompletów do picia sake, czyli tradycyjnego japońskiego alkoholu,
- komplet noży ceramicznych i stalowych oraz kamień do ostrzenia,
- komplet szklanek do napojów,
- bambusowe maty,
- deski i tacki,
- komplet mebli.
Pozostałe wymagania dotyczące wyposażenia restauracji z sushi
Już na etapie projektu niezbędne będzie zaprojektowanie oprócz toalety dla klientów, toalety i garderoby dla personelu. Jeśli bar będzie korzystać ze świeżych warzyw, a nie z gotowych sałatek, konieczne jest zaplanowanie pomieszczenia do ich obróbki i przechowywania. W barach sushi używa się drewnianych, tradycyjnych tac i talerzy oraz misek wielokrotnego użytku, dlatego należy zadbać również o odpowiednio wyposażoną zmywalnię. Konieczna jest instalacja wydajnej wentylacji mechanicznej, a dodatkowo, dla komfortu klientów, można zdecydować się na klimatyzację sali głównej. Należy zapewnić dostęp do naturalnego światła, a praca nie może odbywać się poniżej poziomu gruntu.
Spokojnie, to tylko awaria
O każde urządzenie należy dbać, konserwować oraz czyścić zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta, jednak nawet najlepszy, markowy sprzęt może ulec z czasem awarii i może okazać się, że niezbędna jest wymiana którejś z newralgicznych części. W lokalach gastronomicznych zdarza się, że awarii ulega mocno eksploatowana zmywarka do naczyń. W takim przypadku warto skorzystać z usług zaufanego sklepu z kompatybilnymi częściami zamiennymi. Niezbędne części zamienne do zmywarek znajdziesz w sklepie Horecaparts, w kategorii Zmywarki gastronomiczne i akcesoria - części zamienne.