11.01.2021

W co wyposażyć bar sushi

11.01.2021
Oprócz dobrej lokalizacji należy zainwestować w odpowiednio przeszkolony personel oraz niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji i serwowania sushi, a także zadbać o zaufanych dostawców zapewniających wysokiej jakości składniki i dodatki.
W co wyposażyć bar sushi

Bar sushi - niezbędne inwestycje

Oprócz dobrej lokalizacji należy zainwestować w odpowiednio przeszkolony personel oraz niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji i serwowania sushi, a także

Uzdolniony szef kuchni, mistrz w swoim fachu, to obok dobrej lokalizacji i świeżych składników, połowa sukcesu sushi baru już na starcie. Najlepiej, jeśli będzie to kucharz pochodzący z Japonii – dodaje przedsięwzięciu wiarygodności i bywa prawdziwym mistrzem ceremonii, szczególnie jeśli potrawy przygotowywane są na oczach gości. Szef kuchni zapewnia stałą, niezmiennie wysoką jakość serwowanych produktów i staje się często wizytówką sushi baru. Z pewnością warto postarać się o prawdziwego mistrza japońskiej kuchni.

Po zaakceptowaniu projektu baru przez Sanepid i administratora budynku, czas na inwestycje w meble oraz niezbędny sprzęt i urządzenia kuchenne. Wyposażenie sushi baru o minimalnej powierzchni ponad 50-60 metrów kwadratowych generuje spore koszty inwestycyjne, ale jest warunkiem koniecznym do prowadzenia profesjonalnej działalności. Koszty inwestycji można obniżyć, kupując część lub nawet całość potrzebnego wyposażenia na rynku wtórnym – na wyprzedaży sprzętu po likwidowanym lokalu lub w komisie gastronomicznym. Tak czy inaczej, aby zapewnić kucharzom komfort pracy, a klientom pełną satysfakcję, należy zainwestować w następujące urządzenia i akcesoria:

  • piec wielofunkcyjny z funkcją grilla,
  • stół roboczy z dwukomorowym zlewozmywakiem,
  • ladę i szafę chłodniczą,
  • zamrażarkę,
  • sushi maker,
  • patelnię gazową,
  • specjalne garnki do gotowania ryżu,
  • zmywarkę do naczyń z funkcją wyparzania,
  • kilka kompletów do sushi (miseczki, podstawki i pałeczki),
  • kilka kompletów do picia sake, czyli tradycyjnego japońskiego alkoholu,
  • komplet noży ceramicznych i stalowych oraz kamień do ostrzenia,
  • komplet szklanek do napojów,
  • bambusowe maty,
  • deski i tacki,
  • komplet mebli.

Pozostałe wymagania dotyczące wyposażenia restauracji z sushi

Już na etapie projektu niezbędne będzie zaprojektowanie oprócz toalety dla klientów, toalety i garderoby dla personelu. Jeśli bar będzie korzystać ze świeżych warzyw, a nie z gotowych sałatek, konieczne jest zaplanowanie pomieszczenia do ich obróbki i przechowywania. W barach sushi używa się drewnianych, tradycyjnych tac i talerzy oraz misek wielokrotnego użytku, dlatego należy zadbać również o odpowiednio wyposażoną zmywalnię. Konieczna jest instalacja wydajnej wentylacji mechanicznej, a dodatkowo, dla komfortu klientów, można zdecydować się na klimatyzację sali głównej. Należy zapewnić dostęp do naturalnego światła, a praca nie może odbywać się poniżej poziomu gruntu.

Spokojnie, to tylko awaria

O każde urządzenie należy dbać, konserwować oraz czyścić zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta, jednak nawet najlepszy, markowy sprzęt może ulec z czasem awarii i może okazać się, że niezbędna jest wymiana którejś z newralgicznych części. W lokalach gastronomicznych zdarza się, że awarii ulega mocno eksploatowana zmywarka do naczyń. W takim przypadku warto skorzystać z usług zaufanego sklepu z kompatybilnymi częściami zamiennymi. Niezbędne części zamienne do zmywarek znajdziesz w sklepie Horecaparts, w kategorii Zmywarki gastronomiczne i akcesoria - części zamienne.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0