Kasjer na stacji nie jest kucharzem, a jedzenie to tylko usługa dodatkowa. Dlatego tuż obok kasy widzimy najczęściej urządzenie z kilkoma rzędami smakowitych kiełbasek obracających się powoli na specjalnych rolkach. Jest to opiekacz rolkowy, któremu przyjrzymy się nieco uważniej.
Prosto z drogi po hot dogi
Oferta gastronomiczna na stacjach benzynowych bywa zróżnicowana, niektóre z nich to wręcz mini restauracje, jednak na każdej z nich, niezależnie od tego, z jaką siecią stacji mamy do czynienia, znajdziemy hot dogi w różnych wariantach smakowych. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie dalszej podróży bez zaliczenia obowiązkowego hot doga i odwiedzają zawsze stację tego samego koncernu paliwowego. Wegetarianie zajeżdżają zwykle na stację Orlenu lub Lotosu, bo tylko tam mają możliwość zjedzenia hot doga bezmięsnego. Niewątpliwym atutem parówki w bułce jest jego cena oraz wygoda konsumpcji. Tak czy inaczej hot dog na trasie musi być zaliczony. Jednak aby był zaliczony, musi być szybko przyrządzony. Bez opiekacza rolkowego cała procedura trwałaby znacznie dłużej.
Maszyna do hot dogów, czyli opiekacz rolkowy
Opiekacz rolkowy, zwany w skrócie rollerem, to profesjonalne urządzenie gastronomiczne przeznaczone do obróbki termicznej parówek i kiełbasek w barach szybkiej obsługi, food truckach i, rzecz jasna, na stacjach benzynowych. Poszczególne modele, w zależności od producenta i preferencji, różnią się od siebie wymiarami, mocą i ilością rolek grzewczych (od 6 do 14), jednak zasada ich działania jest właściwie taka sama. Rolki grzewcze mogą być wykonane ze stali nierdzewnej lub z powłoką teflonową.
Maszyna do hot dogów posiada zazwyczaj dwie strefy grzewcze z niezależnymi termostatami wyposażonymi w lampkę kontrolną, która sygnalizuje osiągnięcie ustawionej temperatury. Szeroki zakres temperaturowy (do 300 stopni Celsjusza) umożliwia szybkie podgrzanie parówek, które obracając się na rozgrzanych rolkach w optymalnej temperaturze, czekają spokojnie na zamówienie. Nadmiar tłuszczu zbierany jest w specjalnej szufladce.
Opiekacz charakteryzuje się dużą stabilnością i trwałością, jednak jak każde mocno eksploatowane urządzenie, może ulec z czasem awarii. W takim przypadku zazwyczaj nie ma konieczności wymiany urządzenia na nowe. Wystarczy zdiagnozować usterkę i zamówić odpowiednią część w sklepie oferującym części zamienne do podgrzewaczy do parówek.
Zalety opiekacza do parówek
Urządzenie do przygotowania parówek do hot dogów ma wiele zalet. Najważniejsze z nich to:
- kompaktowe wymiary i niewielka waga,
- możliwość obróbki termicznej kilku lub kilkunastu parówek,
- oszczędność czasu,
- równomierne opieczenie,
- eliminacja ryzyka przypalenia parówki,
- utrzymanie stałej temperatury,
- higieniczność,
- duża odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- łatwość czyszczenia i konserwacji.
Parnik do parówek
Alternatywą dla opiekacza jest parnik do parówek, który zaczyna pojawiać się nieśmiało również na polskich stacjach benzynowych. Póki co w sieci Wild Bean Cafe na stacjach BP, gdzie pojawiły się hot dogi opracowane Roberta Makłowicza. Parówki w parniku układane są pionowo i ogrzewane parą, która sprawia, że parówki są chrupiące. Jednak nie każdy rodzaj parówek i kiełbasek można umieścić w urządzeniu. Musi być spełniony jeden warunek – parówki muszą mieć naturalną, jelitową osłonkę.
Na koniec mały offtop, czyli parę słów o pieczywie, bez którego parówka nie byłaby hot dogiem. Do wyboru mamy z reguły pieczywo pszenne i pełnoziarniste, a do ich podgrzania służy najczęściej grill kontaktowy. Do tego musztarda, ketchup lub sosy z różnych stron świata i hot dog gotowy; możemy ruszać w drogę.