Pochodzenie kebabu
Skąd w ogóle wziął się kebab? To popularne danie wywodzi się z Turcji i występuje w ponad 20 odmianach. W Polsce znamy właściwie tylko jedną, bardzo rozpowszechnioną odmianę znaną jako döner kebap, co w języku tureckim oznacza „obracające się pieczone mięso”. W wersji oryginalnej jest to baranina skrawana z pionowego rożna, którą podaje się z surówkami, owczym serem, pieczywem typu pita i napojem zwanym ayran, który produkowany jest z jogurtu i wody z dodatkiem odrobiny soli. W Polsce baraninę zastępuje się najczęściej wołowiną lub mięsem drobiowym, które w niektórych lokalach zawiera jedynie niewielką domieszkę baraniego mięsa. Cóż, Polacy nie należą do wielbicieli baraniny, mimo że jest bardzo smaczne. Na szczęście w większości lokali z kebabem nie ma problemu z oryginalnym ayranem, choć bywają miejsca, w których serwuje się do picia jedynie Coca-Colę lub Pepsi. W Izraelu, Iranie i krajach arabskich spożywa się zazwyczaj şiş kebab, czyli odmianę kebabu przypominającą szaszłyk z pieczonego mięsa.
Wybór opiekacza do lokalu
Wybór opiekacza wydaje się kwestią bezproblemową, jednak zanim zdecydujemy ostatecznie, warto poznać zalety i wady obu typów opiekacza – gazowego i elektrycznego. Opiekacz gazowy jest na pewno tańszy w codziennej eksploatacji, jednak wielu użytkowników zwraca uwagę na kłopoty z równym, idealnym opieczeniem mięsa. Opiekacz elektryczny jest na pewno urządzeniem bezpieczniejszym, brak w tym przypadku butli z gazem, ale jest niestety bardzo energochłonny, a więc generuje spore koszty związane z dużym zużyciem energii elektrycznej. Niektórzy użytkownicy twierdzą, że przesusza obrabiane termicznie mięso.
Jaki więc opiekacz najlepiej wybrać? Wszystko wskazuje mimo pewnych wad na opiekacz gazowy, jednak o ostatecznym wyborze decydować powinny również parametry stricte użytkowe, a więc średnica robocza przeznaczona na mięso, ilość stref grzewczych oraz moc grzałek. Warto zwrócić również uwagę, czy za elementami grzewczymi umieszczono warstwę szamotową, która przyspiesza proces pieczenia mięsa dzięki zdolności akumulacji ciepła. Ważnym kryterium wyboru jest także napęd, który może być zainstalowany w zależności od modelu opiekacza na górze lub na dole. Profesjonalni użytkownicy polecają zazwyczaj urządzenia z napędem dolnym, choć jest to na ogół rozwiązanie nieco droższe.
Opiekacze w lokalu serwującym kebab są urządzeniami mocno eksploatowanymi, a tym samym narażonymi na awarie. W przypadku jakiejkolwiek dysfunkcji opiekacza, usterki którejś z części lub podzespołu, należy zdiagnozować przyczynę i zadbać o niezbędne, kompatybilne części zamienne do opiekaczy do kebabu.
Niezbędne dodatki
Oprócz opiekacza, warto zainwestować również w profesjonalny, elektryczny nóż do kebabu, który jest niezbędny w szybkim i precyzyjnym skrawaniu mięsa z pionowego rożna. Posiadając takie urządzenie, warto wiedzieć kto zapewnia niezbędne części zamienne do noży elektrycznych do kebaba. W przypadku awarii opiekacza lub noża należy działać szybko – każdy dzień przestoju generuje straty.
W lokalu z kebabem nie może zabraknąć grilla kontaktowego, w którym podgrzewane jest pieczywo, czyli pita, której zazwyczaj nie produkuje się samemu, ale kupuje w gotowych zestawach. Niezbędnym urządzeniem jest również frytownica. Kebab nie w picie, ale na talerzu podawany jest zazwyczaj z frytkami z dodatkiem surówek i sosów. W lokalu o niewielkich gabarytach sprawdzi się doskonale elektryczna frytownica jednokomorowa.