09.11.2021

Jak otworzyć lokal gastronomiczny?

09.11.2021
Własna restauracja, pizzeria lub kawiarnia to marzenie, które można zrealizować, o ile dopilnujemy wszystkich formalności i przejdziemy przez cały proces związany z uruchomieniem działalności lokalu gastronomicznego. Od czego zacząć i jak przygotować się do tej wieloetapowej operacji? Na co zwrócić szczególną uwagę, aby nie popełnić żadnych błędów? Zapraszamy do lektury artykułu.
Jak otworzyć lokal gastronomiczny?

Własna restauracja, pizzeria lub kawiarnia to marzenie, które można zrealizować, o ile dopilnujemy wszystkich formalności i przejdziemy przez cały proces związany z uruchomieniem działalności lokalu gastronomicznego.

Od czego zacząć i jak przygotować się do tej wieloetapowej operacji? Na co zwrócić szczególną uwagę, aby nie popełnić żadnych błędów? Zapraszamy do lektury artykułu.

Lokalizacja i warunki najmu

Od dobrej lokalizacji zależy w dużej, o ile nie największej mierze powodzenie naszego przedsięwzięcia. Zanim więc określimy dokładnie profil działalności, poszukajmy miejsca, które powinno spełniać kilka podstawowych warunków. Przede wszystkim musi to być miejsce o dużym natężeniu i przepływie pieszych, czyli potencjalnych klientów. Na pustkowiu lub w bocznej, rzadko odwiedzanej uliczce biznes gastronomiczny nie ma większego sensu, nawet jeśli czynsz jest bardzo zachęcający. Wysokość comiesięcznych opłat jest bardzo ważna, ale nie powinien być to element decydujący o lokalizacji. W okolicy, w której pojawia się codziennie sporo ludzi dobrze zarządzane lokale kręcą się właściwie same. Bardzo istotnym elementem jest dobra widoczność. Lokal nie może być ukryty, a jego logo nie powinno być niczym przysłonięte. Warto zwrócić uwagę na możliwość otwarcia ogródka w sezonie letnim oraz na sąsiedztwo. Lokal tuż pod oknami lokatorów kamienicy może generować kłopoty związane chociażby z hałasem i godzinami funkcjonowania, szczególnie latem, gdy wieczory są ciepłe i długie. Kolejna ważna kwestia to odpowiedni metraż i możliwość łatwej adaptacji do określonych potrzeb. Wielkość lokalu zależy od charakteru i zakresu prowadzonej działalności. Potencjalni klienci powinni mieć również możliwość łatwego dojazdu i zaparkowania w niewielkiej odległości od lokalu lub na jego terenie.

Bardzo ważną kwestią są warunki najmu lokalu, w którym będzie prowadzona działalność gastronomiczna. Warto przeanalizować dokładnie punkt po punkcie wszelkie kwestie związane ze stanem prawnym lokalu, czasem trwania umowy oraz możliwością adaptacji pomieszczeń według projektu, a także ewentualnej ingerencji w ich układ.

Profil działalności i biznesplan

Dobry pomysł na własny lokal gastronomiczny to obok lokalizacji najważniejsza składowa sukcesu. Dlatego zanim określimy profil działalności, warto przeprowadzić dokładną analizę rynku i sprawdzić, jakiego typu lokale mają szansę powodzenia w okolicy, w której będzie funkcjonować nasza firma gastronomiczna. Kolejna kawiarnia w bliskiej odległości od dobrze prosperującego lokalu o podobnym profilu to pomysł, który może skończyć się porażką. Gdy określimy już charakter prowadzonej działalności, warto wymyślić oryginalną, budującą pozytywne skojarzenia nazwę i zadbać o projekt ciekawego logo oraz identyfikację zewnętrzną lokalu. W kolejnym kroku należy zadbać o biznesplan, który uwzględni wszystkie koszty i szacowane przychody.

Koncesja na alkohol

Otwierając restaurację lub kawiarnię, należy pamiętać o zdobyciu koncesji na sprzedaż alkoholu. Zezwolenie wydaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Jednak zanim złożymy wniosek i uiścimy odpowiednią opłatę, której wysokość uzależniona jest od rodzaju sprzedawanego alkoholu, warto sprawdzić, czy lokal nie znajduje się zbyt blisko przedszkola, szkoły lub kościoła. Należy również mieć wszystkie niezbędne dokumenty, czyli zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z KRS, umowę najmu lub inny dokument poświadczający tytuł prawny do lokalu, w którym będzie prowadzona sprzedaż alkoholu, pozytywną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego dotyczącą spełnienia odpowiednich warunków sanitarnych, zgodę właściciela lub administratora budynku, jeśli lokal będzie częścią wielorodzinnego budynku mieszkalnego.

Odbiór lokalu przez sanepid

Bez odbioru lokalu przez Inspektora Sanitarnego można zacząć działalność, jednak jest to ryzykowne i wiąże się z karami finansowymi. Wniosek zgłoszeniowy, w którym znajdą się informacje dotyczące lokalu i panujących w nim warunków, należy złożyć w ciągu 14 dni przed datą planowanego rozpoczęcia działalności. Zanim więc lokal zostanie odebrany, konieczna jest wizyta inspektora, który sprawdzi zgodność zastanych warunków z wymogami z zakresu prawa żywnościowego. Dokumenty dla Sanepidu obejmują projekt technologiczny lokalu podpisany przez architekta, wynik badania jakości wody oraz książeczki zdrowia wszystkich zatrudnionych pracowników. Należy mieć również książeczkę kontroli sanitarnych lub opracować księgę Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych.

Niezbędne wyposażenie

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od jego profilu, jednak w każdym lokalu, niezależnie od jego charakteru, powinny znaleźć się urządzenia grzewcze i chłodnicze, urządzenia do obróbki termicznej i mechanicznej oraz urządzenia do mycia i utrzymania higieny. Przyjmijmy, że otwieramy restaurację. W takim przypadku nie powinno zabraknąć następujących urządzeń i akcesoriów: piec konwekcyjny, chłodziarko-zamrażarka, grill kontaktowy, płyta indukcyjna, zmywarka z funkcją wyparzania, frytownica, kostkarka do lodu, kuchenka mikrofalowa, mikser ręczny, komplet stalowych mebli kuchennych, zestaw talerzy i sztućców, szkło do alkoholi, zestaw filiżanek do kawy i herbaty, komplet garnków i patelni, profesjonalne noże, krajalnica do wędlin i serów, ekspres ciśnieniowy (automatyczny lub kolbowy) oraz młynek do kawy. Oprócz tego należy zainwestować w kasę fiskalną, alarm przeciwwłamaniowy i firmę ochroniarską oraz zadbać o dobre wyposażenie baru, wygodne i funkcjonalne meble, dobre oświetlenie lokalu oraz ciekawą aranżację przestrzeni dla klientów.

Koszt otwarcia restauracji

Koszt otwarcia restauracji trudno oszacować dokładnie, jednak z pewnością jest to spory wydatek. Jego wysokość zależy od wielu elementów – kosztu remontu lokalu, wyposażenia kuchni i sali konsumpcyjnej, wydatków poniesionych na projekty, wykonanie i instalację logo, rodzaju identyfikacji zewnętrznej. Niektóre z kosztów można jednak obniżyć, dzierżawiąc część wyposażenia (np. profesjonalny ekspres do kawy) lub podpisując umowę na sprzedaż określonych typów napojów chłodzących i alkoholu. Naszym zdaniem ogranicza to jednak swobodę działalności i możliwość dywersyfikacji oferty. Na Coca-Coli i piwach z tego samego koncernu za daleko nie zajedziemy. Dobra restauracja powinna posiadać zróżnicowaną ofertę napojów i alkoholi oraz prawdziwe piwa rzemieślnicze.

W przypadku awarii lub konieczności wymiany któregoś z podzespołów urządzeń używanych w restauracji lub kawiarni, niezbędne części zamienne dostępne są w sklepie Horeca Parts w następujących kategoriach: Piece konwekcyjne, Urządzenia do obróbki termicznej, Urządzenia do obróbki mechanicznej, Urządzenia chłodnicze, Zmywarki gastronomiczne i akcesoria oraz Krajalnice do wędlin.


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0