13.12.2019

Konserwacja piekarnika - jak czyścić piekarnik?

13.12.2019
Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny lub dopiero chcesz otworzyć swoją własną restaurację lub bar, to w Twojej głowie może pojawiać się wiele różnych pytań. Jednym z nich jest "jak czyścić piekarnik?", który jest bardzo ważnym, jak nie najważniejszym, sprzętem gastronomicznym w kuchni każdej dobrej restauracji.
Konserwacja piekarnika - jak czyścić piekarnik?

Jak czyścić piekarnik gastronomiczny?

Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny lub dopiero chcesz otworzyć swoją własną restaurację lub bar, to w Twojej głowie może pojawiać się wiele różnych pytań. Jednym z nich jest "jak czyścić piekarnik?", który jest bardzo ważnym, jak nie najważniejszym, sprzętem gastronomicznym w kuchni każdej dobrej restauracji. W dzisiejszym artykule odpowiemy na najważniejsze pytania dotyczące walki z zabrudzeniami zalegającymi w Twoim piekarniku oraz doradzimy, jak najlepiej dbać o niego, aby zachować go w dobrym stanie i porządku i cieszyć się nim przez długie, długie lata.

Czyszczenie piekarnika gastronomicznego

Zabrudzenia, które powstają w naszym piekarniku przez cały dzień pracy, bardzo często mogą być uciążliwe i trudne do usunięcia. Im dłużej nie będziemy czyścić naszego piekarnika, tym brud, tłuste plamy i zacieki, będą większe i trudniejsze do zlikwidowania. Warto zatem pamiętać o tym, aby czyszczenie piekarnika gastronomicznego odbywało się codziennie, zaraz po skończonej pracy i zamknięciu lokalu. Codziennie sprzątanie będzie utrzymywało piekarnik w dobrym stanie przez wiele lat i nie narazi nas na koszty związane z zakupem nowego sprzętu. Stary tłuszcz, który jest dalej przypalany, zastyga i wysusza się, przez co jego usunięcie jest dużo trudniejsze i bardziej skomplikowane. Regularne sprzątanie nie ma na celu tylko i wyłącznie utrzymania naszego piekarnika w dobrym stanie, ale również ma wpływ na jakość jedzenia, które serwujemy klientom. Stary, zaschnięty tłuszcz ma wpływ na smak i zapach potraw, co finalnie przekłada się na jakość gotowego jedzenia.Konserwacja piekarnika gastronomicznego wymaga użycia profesjonalnych środków czyszczących, które są przystosowane do usuwania tego typu zabrudzeń. Środki dostępne w marketach najczęściej usuwają tylko powierzchowne zabrudzenia i bez pomocy profesjonalnych preparatów nie będzie można usunąć zalegającego tłuszczu. To, co wyróżnia profesjonalne środki czyszczące, to również to, że neutralizują nieprzyjemne zapachy.

Jak czyścić piekarnik?

Do czyszczenia piekarnika rekomendujemy sprawdzone, profesjonalne środki czyszczące, które zostały stworzone z myślą o dokładnym czyszczeniu, neutralizacji zapachów oraz usuwania zaschniętego tłuszczu. Takie preparaty mają na celu usuwanie wszelkiego rodzaju zabrudzeń, resztek tłuszczu oraz przypaleń, które zdarzają się podczas pracy. Są bezpieczne w użyciu, nie uszkadzają piekarnika i pozwalają w szybki sposób uporać się z trudnym brudem. W HorecaParts znajdziesz profesjonalne produkty do czyszczenia piekarnika czy pieców konwekcyjnych oraz wiele innych środków chemiczny do gastronomii. Wszystkie produkty są bezpieczne, posiadają wymogi Sanepidu i świetnie radzą sobie z dużymi zabrudzeniami, tłuszczem i resztkami jedzenia. W bogatym asortymencie sklepu znajdziesz produkty do pieców konwekcyjnych, ekspresów do kawy, zmywarek oraz maszyn do lodów i bitej śmietany. Serdecznie zapraszamy do zakupów!


Zapytanie o części

Jakich części potrzebujesz?

Dane kontaktowe

Koszyk
0