5 urządzeń gastronomicznych, z którymi stworzysz najlepsze potrawy
W dobrze wyposażonej kuchni gastronomicznej nie powinno zabraknąć urządzeń, dzięki którym przyrządzanie potraw jest nie tylko szybkie i komfortowe, ale przede wszystkim smaczne.
Jak otworzyć lokal gastronomiczny?
Własna restauracja, pizzeria lub kawiarnia to marzenie, które można zrealizować, o ile dopilnujemy wszystkich formalności i przejdziemy przez cały proces związany z uruchomieniem działalności lokalu gastronomicznego. Od czego zacząć i jak przygotować się do tej wieloetapowej operacji? Na co zwrócić szczególną uwagę, aby nie popełnić żadnych błędów? Zapraszamy do lektury artykułu.
Jakie urządzenia gastronomiczne powinny znaleźć się w nowoczesnej hotelowej kuchni 27
Hotelowa restauracja bywa często jego wizytówką i głównym magnesem przyciągającym klientów. Jednak aby mogła sprawnie funkcjonować, a przede wszystkim serwować gościom najwyższej jakości śniadania, obiady i kolacje, musi posiadać dobrze wyposażoną i doskonale zorganizowaną kuchnię z utalentowanym szefem i doświadczoną załogą.
Przepisy, pozwolenia i wyposażenie food trucka – o czym warto pamiętać
Food trucki, czyli mobilne jadłodajnie na kółkach, wpisały się doskonale w krajobraz wielu polskich miast i stanowią dziś interesującą alternatywę dla lokali stacjonarnych.
W jaki sposób przygotowuje się parówki na stacjach benzynowych
Hot dogi to jedne z najpopularniejszych szybkich przekąsek na świecie. Są powszechne i można je zamówić, chociażby w osiedlowym sklepie spożywczym czy też na praktycznie każdej stacji benzynowej. Hot dogi na stacji benzynowej to podstawa ciepłego menu, a podstawa hot dogów to oprócz pieczywa parówka. Niezależnie od tego, z czego jest wykonana, musi zostać przed włożeniem do bułki odpowiednio przyrządzona. A że jest to stacja i klient na ogół się spieszy, nie ma czasu na oddzielną obróbkę termiczną każdej parówki.
Jak poprawnie dezynfekować lokal gastronomiczny
Dezynfekcja w lokalu gastronomicznym to jedna z kluczowych kwestii, szczególnie w sytuacji, gdy mamy do czynienia z pandemią koronawirusa. W okresach całkowitego lub częściowego lockdownu lokale nie mogły serwować posiłków wewnątrz, funkcjonowały tylko w opcji „na wynos”, jednak i tak wiązało się to z krótkotrwałą obecnością klientów w lokalu. Tak czy inaczej wytyczne dotyczące dezynfekcji pozostały niezmienne i nakładają na właścicieli oraz personel obowiązek stosowania odpowiednich środków zabezpieczających i ochronnych.
Na czym polega metoda sous vide?
Sous-vide znaczy po francusku w próżni i jest to nazwa idealnie opisująca tę specyficzną metodę obróbki termicznej potraw. Na czym polega próżniowe gotowanie i jakie są jego zalety? Czy sous-vide może być stosowana do gotowania wszystkich rodzajów produktów? Jakich naczyń potrzebujemy? Poznajmy tę metodę od kuchni i to profesjonalnej!
Co to jest i do czego służy bemar
Bemar to fachowe określenie urządzenia używanego powszechnie od lat w profesjonalnej gastronomii i cateringu. Czym jest właściwie bemar? Do czego służy i czy wart jest swojej ceny? Przyjrzyjmy się bliżej temu urządzeniu.
Jak czyścić prawidłowo spieniacz do mleka
Esencjonalne espresso z mleczną pianką w postaci klasycznego cappuccino, delikatnego latte czy coraz popularniejszego flat white ma swoich zagorzałych zwolenników. Niezależnie od tego, czy przyrządzana kawa ma dodatek mleka krowiego, czy roślinnego, uruchamiany jest system spieniający, który musi być idealnie czysty.</strong> Resztki mleka w przewodach i dyszy mają negatywny wpływ na smak kawy z mlekiem, a w dłuższej perspektywie czasowej na prawidłowe działanie całego systemu spieniającego mleko. Jak czyścić spieniacz, aby zachować idealną higienę i drożność systemu? Poznajmy sprawdzone, skuteczne sposoby.
Maszyna do popcornu – jak działa i jak zrobić w niej popcorn
Maszyny do produkcji popcornu spotykamy najczęściej na nadmorskich promenadach, miejskich deptakach, na różnego rodzaju festynach i oczywiście w kinach – to zdecydowanie najpopularniejsza przekąska towarzysząca kinomanom podczas projekcji filmowych. Skąd wziął się właściwie popcorn? W formie, którą dobrze znamy, pojawił się pod koniec XIX wieku, kiedy to chicagowski cukiernik Charles Cretors skonstruował pierwszą maszynę do produkcji popcornu, którą zasilał mały silnik parowy. Od tego czasu popularność przekąski rosła i od kilkudziesięciu lat znana jest praktycznie na całym świecie.
Jaki opiekacz do kebabu – gazowy czy elektryczny?
Kebab to potrawa, która kilka lat temu stała się ulubionym daniem Polaków i zdetronizowała tradycyjnego schabowego z kapustą. Dlatego, mimo dużej konkurencji, barów z kebabem wciąż przybywa i wszystko wskazuje na to, że jest to stabilny trend. Urządzeniem niezbędnym w każdym lokalu serwującym kebab jest opiekacz, który może być zasilany gazem lub prądem. Na jaki typ opiekacza warto się zdecydować i czym się kierować przy jego wyborze? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, biorąc pod uwagę w obu przypadkach wszystkie za i przeciw.
Jak dbać o mikrofalówkę i jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową
Kuchenka mikrofalowa to jedno z podstawowych urządzeń używanych zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni. Wielofunkcyjność i szybkość mikrofali sprawia, że jest urządzeniem, które warto posiadać. Nowoczesne kuchenki nie tylko podgrzewają lub rozmrażają, ale wykonują również inne czynności związane z termiczną obróbką pożywienia, takie jak grillowanie, pieczenie, prażenie oraz suszenie ziół, grzybów i owoców. W niektórych lokalach gastronomicznych mikrofala jest urządzeniem mocno eksploatowanym, a tym samym narażonym na zabrudzenia i awarie. Jak dbać o kuchenkę mikrofalową, aby cieszyć jej funkcjonalnością, długą żywotnością i uniknąć kosztów związanych z usterką wynikającą z niewłaściwego użytkowania oraz braku regularnego czyszczenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów na utrzymanie mikrofali w idealnej czystości i dobrej kondycji niezależnie od tego, jak jest najczęściej używana.